Close
Tajlandska masaža

Tajlandska masaža

Bolovi u donjem dijelu leđaTajlandska masaža preporučuje se svima koji imaju problema s napetosti u mišićima, bolovima u mišićima ili cirkulacijom. Posljedica sjedilačkog načina života i dugotrajnog jednoličnog položaja, kao za vrijeme rada na računalu, su problemi s kralježnicom. Dok sjedimo, ramena su opuštena i blago nagnuta prema naprijed, glava pognuta, a prsni dio kralježnice pretvara se u ‘grbu’.

Takav način sjedenja dovodi do slabljenja svih mišićnih struktura na leđima, ramenom pojasu, vratu te skraćivanja prsnih mišića. Ako u našem stilu života nema brige za tijelo, tada možemo očekivati probleme sa kralježnicom.

Certificirani terapeuti

Achara Somkarn

Achara Somkarn

Ako već imate problema s kralježnicom, neki položaji za vrijeme masaže mogu biti nezgodni. Primjerice, u slučaju kad za vrijeme masaže ležimo na trbuhu bolovi se mogu još više intenzivirati.

Vrlo je čest slučaj kompresije živaca, ako glava za vrijeme masaže nije u ravnom položaju, nego je na stranu. Može se i osjetiti bol i trnci u predjelu ramena i vrata. Okretanjem glave i vrata čak i na par minuta u položaju na trbuhu dovodi do naprezanja ligamenata i mišića oko kralježnice te može stvoriti pritisak na zglobove i živce.

Najvažnije je otići na masažu kod stručne osobe, koja će sigurno izvoditi pokrete bez straha od neželjenih posljedica. U Chang Thai-u radi iskusna i certificirana maserka koja je svoje obrazovanje stekla na Thai Union of traditional Medicine Society. 

Učinci tajlandske masaže

Masaže se ne preporučuje osobama kod kojih su prisutna teža oštećenja kralježnice. No, ako se nađete u rukama stručne osobe, ona će već znati kakav pristup treba primijeniti.

Glavni učinci terapije masažom su poboljšanje cirkulacije krvi i prehrane tkiva, smanjenje napetosti mišića, uklanjanje otpadnih tvari nastalih radom mišića, veća elastičnost kože, a podraživanjem neuro-vegetativnog živčanog sustava dolazi do opuštanja uz osjećaj zadovoljstva.

 

Masaža pomaže u oslobađanju od stresa i razdražljivosti.

Učinak masaže mora biti jednak i jedinstven, a to je da čovjeku pruži ugodu i da se nakon masaže bolje osjeća kako fizički tako i psihički. Malo boli može se pojaviti ako je mišić jako napet, ali ta bol bi trebala biti minimalna.

Ako je masaža bezbolna ili sa vrlo malim povremenim bolovima, a nekoliko sati nakon nje ili sljedeći dan  se ipak pojavi bol u mišićima, najvjerojatnije je riječ o upali mišića. Ako mišić duže vrijeme nije aktivan koliko bi trebao biti, nakon povećane stimulacije reagira upalom.

Ako ne održavate mišiće leđa, vrata, ramenog pojasa, a isto tako važne trbušne mišiće, kralježnica njihovim slabljenjem postepeno gubi svoje fiziološke zakrivljenosti i poprima patološke kao što su  izravnanje vratne i lumbalne lordoze, pojačana prsna kifoza, skolioza i slično.

Uvedite vježbe snaženja i istezanja u svakodnevnu rutinu.