Close
Terapeutska vrijednost masaže

Terapeutska vrijednost masaže

Opuštajući učinci masaže poznati su civilizaciji već preko 5000 godina. Već 400. godine prije Krista, otac medicine Hipokrat koristio je masažu kao metodu liječenja. Riječ masaža nastala je od grčke riječi “massier”, što znači gnječiti.

Masaža je iznimno učinkovit način pasivnog vježbanja. Masažom se mogu izliječiti mnoge bolesti i poremećaji, jer osnažuje i oživljava tijelo.

Dobrobiti masaže:

Masaža umiruje i opušta tijelo, pomlađuje, odmara i popravlja raspoloženje čovjeka. Redovotim masažama koža postaje gipkija i napetija, a mišići pokretljiviji i više prokrvljeni. Masaža opušta mišiće i otklanja toksine iz tijela te pomaže obnoviti energiju. Poboljšava metabolizam i stimulira živce te tako pozitivno utječe i na rad unutarnjih organa. Masaža poboljšava dovod kisika u tkivo za 10-15%. Poboljšava čak i držanje tijela, a uz to pruža i psihološku korist zbog užitka dodira.

Rezultati masaže su vrlo brzo vidljivi pogotovo kod različitih bolesti i stanja poput atrofije i upale mišića, upale živaca, upale mjehura, maternice i jajnika, konstipacije, bubrežnih kamenaca, astme ili bronhitisa.

Masaža smiruje živce, uklanja glavobolju, opću slabost, stres i bol. Pomaže kod nesanice. Koristi se za prevenciju i liječenje depresije, jer smanjuje lučenje kortizona, a povećava lučenje serotonina i dopamina.

Tehnike masaže

Masaža se izvodi toplim, čistim prstima, uvijek prema srcu – u skladu s mišićnom građom i tokom tjelesnih tekućina.

Pet je osnovnih masažnih tehnika: efleuraža (glađenje), frikcija (trljanje), petrisaža (gnječenje), tapotment (lupkanje) i vibriranje (trešnja).

1. Efleuraža – GLAĐENJE

Efleuraža ili glađenje je najčešće korišten način masaže. Podrazumijeva izvođenje serije dugih, jednoličnih, čvrstih ili nježnih pokreta duž tijela. Izvodi se dlanovima ruku, palcima ili vrhovima prstiju. Ova vrsta masaže pojačava cirkulaciju, umiruje živčani sustav, zagrijava tijelo i uklanja napetost. Učinkovita je i u liječenju različitih poremećaja kože, te je najpogodnija tehnika za masažu djece.

2. Frikcija – TRLJANJE

Frikcija se izvodi kružnim pokretima, korištenjem palca, vrhova prstiju ili dlanom. Pogodna je za masažu zglobova, te razbijanje tvrdih nakupina tkiva. Pomaže u smanjenju oteklina, koje su posljedica upale živaca.

3. Petrisaža – GNJEČENJE

Ova vrsta masaže podsjeća na miješenje i valjanje tijesta. Izvodi se s jednom ili obje ruke, s oba palca ili palcima i prstima, pri čemu svaki pokret treba biti spor i pažljiv, i ne smije uzrokovati bol. Za dublju masažu, koža se pritišće vrhovima prstiju. Odlična je metoda za tretiranje mišića, leđa i masnog tkiva. Održava prirodni tonusa mišića., pojačava im prehranu i opskrbljenost kisikom, pospješuje protok limfe, Jača završetke živaca. Petrisaža je korisna nakon vježbanja, jer pomaže ukloniti otrove i umor.

4. Tapotement- LUPKANJE

Podrazumijeva brzo, kratko pljeskanje, lupkanje, udaranje i ubadanje tijela. Ovaj postupak se koristi za jačanje atrofiranih mišića, jer pojačava cirkulaciju krvi i umiruje živce.

5.Vibriranje- TREŠNJA

Izvodi se tako da se koža pritisne dlanom ili prstima i brzo trese. Trešnja mora biti ujednačena i stalna. Ova metoda pomaže oporavku nakon upale ili uklještenja živaca. Pojačava cirkulaciju krvi, aktivnost žlijezda s unutarnjim lučenjem, te aktivnosti čvorišta živaca. Također pojačava peristaltiku crijeva. Može se izvoditi i pomoću posebnog, električnog uređaja, ali samo uz nadzor stručne osobe.

Ulja za masažu

ulje za masažeZa masažu se najčešće koriste različite vrste hladno prešanih biljnih ulja, tzv. lubrikanti, masna ulja koja omekšavaju i maste kožu, jer nemaju veliku moć prodiranja kroz kožu.

Masažno ulje treba biti zagrijano na 40ºC, a nakon masaže, potrebno ga je potpuno isprati s kože. Ako osoba ne podnosi ulje, može se koristiti i obični dječji puder, koji se koristi i za masažu osoba koje su izrazito dlakave ili imaju masnu kožu.

Najčešće korišteno masažno ulje je ulje pamučnih sjemenki, ali se koriste i ulje koštica marelice, bademovo, jojobino, maslinovo, avokadovo, sezamovo, rižino, kikiriki ili suncokretovo ulje. Za bolji učinak, posebno kod kozmetičke masaže, lubrikantu se može dodati i do 10% prirodnih maslaca- shea ili kakao maslac ili kokosovo ulje. Ako se masažnom ulju doda 0.5% vitamina E, produljuje mu se trajnost i do 2 godine.

Mnogi terapeuti se slažu da je sezamovo ulje najbolje masažno ulje koje i mi u Chang Thai-u najčešće koristimo. Sadrži veliku količinu nesaponificirajućih sastojaka, tzv. biljnih steroida ili sterolina (prije poznatih kao vitamin F), koji omekšavaju i snažno vlaže gornji sloj kože. Sadrži i vitamin E, minerale i fosfolipid lecitin.